Kapaló Éva

Éva Szonja közös

Éva és Szonja

„Ő a másik szem, mely átlát a felhőkön, a másik fül, mely a szél zúgásán is túl hall. Egy kis rész belőlem, amely a tengerig elér. Ahogy a lábamnál pihen, amint a legkisebb mosolyomra farkcsóválással válaszol, s a fájdalmas pillantás, ha nélküle indulok el, ezerszer elmondta már, hogy egyedül értem él. Talán bele is betegszik az aggodalomba, amikor nincs velem, hogy gondoskodjon rólam. Amikor rossz vagyok, könnyen megbocsát. Amikor mérges vagyok, addig mókázik, míg meg nem nevettet. Ha boldog vagyok, örül ő is. Ha bolond vagyok, nem neheztel érte. Amikor elégedett vagyok, ő is büszke magára. Nélküle nem lennék önmagam. Vele erőm teljében vagyok. Ő maga a hűség. Általa tanultam meg, mi az odaadás. Általa ismertem meg a titkos nyugalmat és békességet. Megtanított figyelni olyan dolgokra, amelyeket korábban észre se vettem. Amikor térdemre teszi a fejét, elmúlnak az emberi fájdalmaim. Ha mellettem van, megvéd a sötétségtől és a világ más ismeretlen dolgaitól. Megígérte, hogy várni fog rám… akármeddig… akárhol – ha szükségem lesz rá. És én tudom, hogy szükségem lesz – ahogy mindig is volt. Ő az én kutyám.”

Kapaló Éva vagyok, Ózdon születtem, jelenleg Egerben élek. A kutyás terápiával 4 éve ismerkedtem meg. Akkoriban még csak álmodoztam róla, hogy milyen lehet segítőkutyákat képezni, az epilepszia rohamjelzők varázsoltak el annyira, hogy jobban utánanézzek, mit is jelent a fogalom valójában. A keresgélés közben megtaláltam egy terápiás kutya blogját, aki lakóhelyemhez közeli egyesületben dolgozott. Ez az egyesület az egri “Mondjunk mancsot!” Terápiás és Segítőkutyás Közhasznú Egyesület volt. Elsőként Fanni magyar vizslámmal kezdtük meg a felkészülést erre a munkára. Ahogy belekóstoltam, éreztem nincs megállás. Fannival közel 10 hónap alatt sikerült felkészülnünk a terápiás vizsgára. Időközben megérkezett családunkba Sonja, az angol szetter, akit már kölyökteszttel választottam ki erre a munkára. 2011-es év végén ő is sikeresen levizsgázott és így már mind a két kutyámmal aktívan dolgozom.

2012-ben elvégeztem a habilitációs kutyakiképzői OKJ-s tanfolyamot, így hivatalosan is segítőkutya kiképző lettem. A Doktor Mancsok Alapítvány munkáját csak kutyakiképzőként tiszteletbeli tagként segítem.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS